Ett sätt att lägga om sina matvanor på är att hålla koll på sitt kaloriintag. Här hittar du förslag på kalorisnåla mellanmål, från 100 till 250 kcal.
Fibrer är kolhydrater som bidrar till flera hälsofördelar. Generella tips för att få i sig mer fibrer är att äta mer frukt och grönt, grovt bröd eller knäckebröd, råris eller fullkornspasta. Dessutom kan fiberrika mellanmål bidra till en stabil mättnadskänsla, utan att tillföra så mycket energi.
Hacka apelsin, äpple och banan (eller valfri annan frukt eller bär) och lägg i en skål. 100 g frukt motsvarar en fjärdedels apelsin, äpple och banan. Toppa med kvarg.
Exempel på en portion: 100 g frukt (ungefär 80 kcal) och 50 g kvarg (ungefär 30 kcal).
Smaksatt kvarg utan tillsatt socker innehåller lika mycket
energi som den som inte är smaksatt. Ha gärna kvar skalet på äpplet
så blir mellanmålet ännu mer fiberrikt.
Många frukter och bär innehåller en snarlik sammansättning av
energi och fibrer, med undantag för till exempel dadlar eller
vindruvor som bör ätas mer sällan.
Koka havregrynsgröt enligt anvisning på förpackningen och toppa med lättmjölk eller sojamjölk. Lägg gärna på frukt eller bär, förslagsvis frusna blåbär.
Exempel på en portion: 0,5 dl havregryn (ungefär 80 kcal), 1 dl lättmjölk/sojamjölk (ungefär 40 kcal) och 25 g blåbär (10 kcal).
Gör hummus enligt recept och lägg upp i en liten skål. Oljan i receptet kan ersättas med vatten. Servera med stavar av gurka och morötter.
Morötter och gurka är grönsaker som ger mättnad trots ett litet
energiintag, vilket gör det enklare att gå ner eller hålla
vikten.
Exempel på en portion: 50 g hummus (ungefär 90 kcal) och 150 g grönsaksstavar (ungefär 40 kcal).
Tips och recept kommer från legitimerade dietister specialiserade på obesitas. Läs mer här.