Obesitas är en komplex sjukdom som påverkar kroppen på både synliga och osynliga sätt. Även om vissa symtom inte alltid märks direkt kan konsekvenserna på lång sikt vara allvarliga, särskilt för hjärtat och blodkärlen. Små, betydelsefulla livsstilsförändringar kan göra stor skillnad – oavsett om målet är att orka mer i vardagen eller minska risken för framtida hälsoproblem.

Obesitas kan innebära allvarliga konsekvenser som utvecklas i det dolda. Hit hör kardiovaskulära riskfaktorer (där "kardio" refererar till hjärtat och "vaskulär" till blodkärlen) som högt blodtryck, förhöjda kolesterolnivåer och förhöjda blodsockernivåer. Tillsammans ökar dessa faktorer risken för kardiovaskulära händelser i form av:

  • Hjärtinfarkt
  • Hjärtsvikt
  • Stroke.

Det är viktigt att veta att obesitas är en hanterbar sjukdom, och det finns mycket som kan göras för att minska risken att drabbas av följdsjukdomar.

Forskningen har tagit stora kliv framåt när det gäller förståelsen för obesitas och hur sjukdomen kan behandlas. Vi vet nu att det inte bara handlar om självdisciplin eller enskilda livsstilsval, utan att faktorer som genetik, biologi och psykosociala förhållanden också spelar in. Vänd dig till vården för att få en individuellt anpassad behandlingsplan som tar hänsyn till just dina behov och förutsättningar.

Ny forskning visar att även en liten viktminskning kan ha en positiv inverkan på din hjärthälsa. En minskning av kroppsvikten med så lite som 5 % kan ge betydande och långvariga hälsovinster, bland annat genom att sänka blodtrycket och därmed minska belastningen på hjärtat. Små livsstilsförändringar kan alltså göra större skillnad än du kanske tror.

Det är aldrig för sent att börja ta kontroll över din hälsa. Oavsett var du befinner dig idag, kan du ta små steg som på sikt förbättrar din livskvalitet. Genom att ta hjälp av vården och få stöd i form av en plan som är hållbar och realistisk, kan du göra betydande framsteg. Kom ihåg att varje framsteg, oavsett hur litet det kan kännas i stunden, räknas.

  • Powell-Wiley TM et al. Circulation. 2021;143(21):984–1010.
  • Lau DCW, Wharton S. Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines: The Science of Obesity. Available from: https://obesitycanada.ca/guidelines/science. Hämtad november 2024.
  • Wing RR et al. Diabetes Care. 2011;34:1481–1486.
  • Garvey W et al. Endocr Pract. 2016;22(3):1–203.
  • Benraoune F, Litwin S. Curr Opin Cardiol. 2011;26:555–561.
  • Ryan D, Yockey S. Curr Obes Rep. 2017;6:187–194.

Obesitas är inte samma sak som övervikt. Övervikt är ingen sjukdom, men personer med övervikt riskerar att utveckla obesitas.
Vad är obesitas?

Obesitas är inte samma sak som övervikt. Övervikt är ingen sjukdom, men personer med övervikt riskerar att utveckla obesitas.